Tankar om policy och strategier för folk- och skolbibliotek

-När vi började använda sociala medier i våra verksamheter tänkte vi mest på att vi ville synliggöra de aktiviteter och program som biblioteken gör och erbjuder. Efterhand har vi upptäckt att nyttan och effekterna av sociala medier har många olika dimensioner men att det behövs en strategi och policy säger Cecilia Bengtsson, skolbibliotekssamordnare i Ekerö kommun och skribent till det här inlägget.

Skol- och folkbiblioteken tillhör båda Ekerö Kultur och en grupp av medarbetare har under de senaste arbetat med att ta fram en policy för sociala medier. Eftersom skolbiblioteket har ett ben i skolan och ett i Ekerö Kultur så måste skolbiblioteken anpassa sig även till skolans policy, det här inlägget belyser endast den policy och strategi som generellt finns för Ekerö Kultur.

I arbetet med att ta fram en policy har SKL:s checklista för sociala medier varit ett viktigt dokument, till exempel för att tänka kring gallring, uppdrag och personuppgiftslagen etc. Skellefteå kommun har tagit fram en bra policy som vi också haft som stöd.

I dagsläget använder sig skol- och folkbiblioteken främst av nedanstående sociala medier:

Facebook

Skolbiblioteken Ekerö och Ekerö Bibliotek har varsin facebooksida. På skolbibliotekens sida skriver man cirka två inlägg i veckan om vad som händer och sker på skolbiblioteken, förmedlar tips på intressanta blogginlägg som berör skolbibliotek och ett och annat boktips. Regelbundet görs skärmdumpar på facebooksidan som sparas i en mapp.

För folkbiblioteket  är facebook främst en kanal för att marknadsföra de program som anordnas på biblioteken. De är också angeläget att föra en dialog med bibliotekens alla besökare och i framtiden hoppas vi på ännu mera kommunikation via facebook. Varje uppdatering har cirka 400 visningar. I kommande verksamhetsberättelse ska statistik och redogörelse för sociala medier finnas med.

Bloggar

Skolbiblioteken Ekerös blogg rapporterar vi kontinuerligt om det som vi gör från såväl fortbildningar som våra vardagar på skolbiblioteken. Statistik och inlägg sparas även på ett annat ställe för dokumentation. På folkbiblioteket finns två bloggar; en med tips på barn och ungdomsböcker och en blogg med boktips från våra läsecirklar

Twitter

Skolbiblioteken Ekerö finns på twitter men genererar än så länge inte så många tweets. Däremot twittrar enskilda medarbetare vilket gett effekter i form av värdefulla kontakter, nätverkande och omvärldsbevakande som gynnat biblioteken på olika sätt. Vi har till exempel ordnat fortbildning och workshop via kontakter som knutits på twitter. På twitter finns det också många s k referensfrågor som bibliotekspersonal skulle kunna plocka upp och besvara. Det finns mycket att tänka kring etiska förhållningssätt och att skilja mellan att twittra privat och i tjänsten och sådant har vi funderat en hel del kring. Skellefteå kommun har en bra lista på saker att tänka på.

Framåtblickande

Något som vi konstaterat är att det blir allt viktigare att ha koll på upphovsrätt och personuppgiftslagen. Det är också viktigt att ta reda på vad som gäller för olika sociala medier, vem som äger innehåll och vilken lagstiftning som gäller etc. Inom en snar framtid vill vi använda oss mer av youtube/vimeo för att publicera t.ex. boktips, instruktionsfilmer och filmsnuttar från våra verksamheter. En del av personalen har till exempel fått gå en filmutbildning. Vi vill också använda bambuser och dylika tjänster för att sända fortbildningar och möten som är av intresse även för andra.

Vi följer nyfiket utvecklingen inom internet och sociala medier för att se som kan vara intresse för oss och det gör också att vårt policydokument måste vara levande och kontinuerligt revideras.

//Cecilia Bengtsson, skolbibliotekssamordnare i Ekerö kommun

Annonser

One thought on “Tankar om policy och strategier för folk- och skolbibliotek

  1. Bryson

    Being emotional is natural. Don’t worry about whether someone else can handle you. Relationships shouldn’t involve &#li80;hand82ngࢭ anyway. It’s all about caring for the whole person and their quirks. You’re fine..-= Ladybug Smile´s last blog .. =-.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s