We learn as we go along – om styrdokument och strategier för sociala medier

I det här inlägget ger vi bland annat tips på bibliotek & kommuner som har arbetat fram strategier, policys och utvärderingsverktyg för sociala medier. Att ta fram styrdokument för sociala medier är dock inte så lätt, Henrik Löwenhamn, verksam på Riksantikvarieämbetet konstaterar på twitter den 16/11  ”Egen slutsats: Det är svårt att göra förstudie och strategier inom ett område som är i konstant förändring.”

Slutsatsen kom Henrik Löwenhamn  fram till under en konferens om Sociala medier i offentlig sektor och där flera av föreläsarna berörde svårigheterna med att formulera en strategi & policy för sociala medier. Budskapet var att lära under resans gång, formulera, omformulera och våga testa. Trots att vissa saker är svåra att förutse och att förstå om man inte är aktiv på sociala medier så behövs det mål och syften med sin medverkan när man kommit igång och några som tagit fram såväl policy och strategier och som är relevanta för olika biblioteksverksamheter är:

Kungliga bibliotekets policy för sociala medier

Lunds universitets guide för sociala medier

Trelleborgs kommuns riktlinjer för sociala medier

SKL har tagit fram en förteckning över Sveriges alla kommuner som finns på sociala medier och även analyserat huruvida de har en policy eller ej.

Det är också alltfler som forskar om olika aspekter på sociala medier, en förteckning över forskare i Sverige finns här.

Relevant och viktigt i arbetet med sociala medier är att utvärdera och följa upp till exempel statistik för de olika forum som man finns i. I Lunds universitetsguide för sociala medier finns det med ett avsnitt om uppföljning där det står:

”Analysera gärna innehållet i din kanal med ”kvalitativa glasögon”. Vem kommenterar på din blogg? Vilka andra bloggar driver trafik till din blogg? Hur kan du utnyttja detta? Vem följer dig på Twitter? Vem “re-tweet:ar” ditt material? Hur kan du utnyttja detta? Dessutom: Testa testa testa! I sociala medie-kanaler är det helt ok att testa nytt och ompröva. Vad fungerade bra, hur kan man göra annorlunda nästa gång?”

Vad är egentligen meningen med att som bibliotek finnas i sociala medier? Jag kan se en mängd effekter och nyttor och där ett viktigt mål är ökad digital delaktighet bland bibliotekspersonal som förhoppningsvis leder till fler digitalt delaktiga medborgare (och biblioteksanvändare.) Karin Adelssköld förmedlade under sin medverkan på Digideldagarna 2011  vikten av att använda sig av humor för att motivera till digital närvaro och jag tror att förutom strategier och styrdokument är lusten och att våga experimentera framgångsfaktorer för deltagande i sociala medier.

P.S Meningen ”We learn as we go along” har jag lånat från UD:s föreläsning på confex.

/Cecilia Bengtsson, utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm

Annonser

3 thoughts on “We learn as we go along – om styrdokument och strategier för sociala medier

  1. Ping: We learn as we go along – om styrdokument och strategier för sociala medier | News for librarians and teachers | Scoop.it

  2. Ping: We learn as we go along – om styrdokument...

  3. Margaretta

    At the end i didnt buy it..i have no time to find and i ask the tour guide about the phone..she said canot use if bring to MaaD!sil..SAay!! T.TAny way,thank for your info..^^..keep in touch..

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s