Ett år på Facebook – så har det gått och så har vi jobbat!

Nu har turen kommit till Södertörns högskolebibliotek och vi kommer i tre inlägg berätta om vårt Facebook-arbete det senaste året. Hur vi arbetade med kanalen i början och hur vi gör nu har förändrats en del. Inte så att våra statusrader är helt annorlunda än för ett år sedan. Men tonen har blivit tydligare och vi känner en större säkerhet kring hur vi vill arbeta.

Facebook och webben hänger ihop

Under året som gått har vi arbetat fram en ny webbplats vilket varit ett utmärkt tillfälle att utvärdera och ta ett helhetsgrepp om bibliotekets kommunikationsarbete. En av sakerna vi förstärkt är de ”kommunikativa” delarna. Vi har arbetat mycket med språket och tilltalet i texterna samt startat en blogg. Tack vare att vi blivit säkrare på hur vi vill arbeta med kommunikationen på webben, och hur vi vill framstå där, så har det blivit lättare att hitta fram till hur vi vill vara på Facebook.

På vår Facebook-sida använder vi ett friare språk och är mer personliga och vi söker också aktivt kontakt med studenterna genom att ställa frågor av olika slag. Där är det betydligt enklare att få igång en dialog och få respons. Tröskeln för att skriva en kommentar på Facebook är helt enkelt lägre, vilket gör det möjligt att få igång en dialog med våra användare. Vi har t.ex fått kommentarer på Facebook som rör webbplatsens blogginlägg, vilket hittills varit begränsat i själva bloggen.

Ett annat exempel på hur vårt Facebook-arbete och webben påverkat varandra handlar om metod. När vi arbetade fram den nya webbplatsen var ett av målen att lyfta fram studenternas berättelser om biblioteket och att de själva skulle få formulera sig kring t.ex biblioteket som studieplats och därigenom tipsa varandra. Med Facebook blev det enklare att gå från idé till handling. Facebooks lekfullare karaktär uppmuntrar ju till att testa nytt. Och att gå ut i biblioteket och intervjua och fotografera några studenter och lägga upp på Facebook var lättare än att tänka att vi gjorde ett reportage för webben. Vi la ut intervjuerna på Facebook och i vissa fall blev de så bra så att vi ville ”föreviga” dem och visa upp dem på vår webb, och därigenom göra det möjligt för fler att läsa dem. På Facebook blixtrar innehållet förbi medan det på webbplatsen kan hitta ett sammanhang och finnas kvar länge.

Att ha en kanal där dialog med användarna står i fokus har ju ett stort värde. Men en fråga vi ställde oss i våras var, hur mycket tid ska vi egentligen lägga på Facebook?

Därför blev det viktigt att titta på hur vi organiserade oss. I höstas bildade vi en redaktionsgrupp som ansvarar för bibliotekets externa kommunikation med målet att arbeta strategiskt med både webbplatsen och Facebook. Ansvarsområdet blev större vilket lett till att vi kommunicerar på ett mera sammanhängande sätt idag. Det har också gjort arbetet mera effektivt och tydligt. Syftet med redaktionen handlar framförallt om att skapa en plattform för bibliotekets kommunikationsarbete och att få webben och Facebook att ”gå i takt med varandra” och att hitta en synergieffekt så att kommunikationen i de två kanalerna kan berika varandra. Att vara en mindre redaktion med ett tydligt uppdrag har gjort det lättare att hitta fram till vad som är ”Södertörns högskolebibliotek på Facebook”.

Håll utkik! I nästa blogginlägg kommer Camilla berättar mer om vårt Facebook-arbete och dela med sig av erfarenheter vi gjort under året. Vad hände till exempel när Dalai Lama kom till den genusmedvetna högskolan?

Cattis Hummelstrand, enhetschef Media och webb på Södertörns högskolebibliotek.

http://www.sh.se/biblioteket

http://www.facebook.com/pages/Södertörns-högskolebibliotek/101187633285620

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s