När Dalai Lama kom till den genusmedvetna högskolan

– eller hur en religiös ledare och våra studenter fick oss att fundera på strategi, förhållningssätt och samarbeten

En av de mest spännande händelserna, enligt mig, var inte bara spännande utan också väldigt lärorik. Ett utmärkt tillfälle för reflektion, diskussion och strategiskt framtidstänk.

Under våren 2011 fick högskolan besök av Dalai Lama. På högskolan var förberedelser igång på olika håll. Dalai Lama hade valt att besöka just Södertörns högskola på grund av vår mångkulturella profil och ambitioner att verka för integration och förståelse i samhället. I biblioteket skulle en fotoutställning sättas upp. På vår facebooksida hade vi peppat och räknat ner flera dagar innan. Vi var ute bland studenter i biblioteket och frågade vad just de skulle fråga Dalai Lama om de fick chansen. Dala Lama feber!

Bland positiva kommentarer på vår sida om besöket kom även några negativa. Sådana lämnades även på högskolans facebooksida (uppdateras av informationsavdelningen). Någon tyckte det var fel att en genusmedveten högskola tagit hit en ”homofientlig föreläsare”. Speciellt några särskilt upprörda kommentarer fick oss att känna ”krisläge”. Vi var ju tvungna att bemöta kommentarerna som lämnats på vår sida så vi sammankallade till ett snabbt möte. Där stod vi framför datorskärmen och försökte komma på ett bra svar. Vi resonerade att det givetvis fanns olika åsikter och nyanser av Dalai Lama. Det fanns till exempel artiklar på nätet som diskuterade just hans kvinnosyn och inställning till homosexualitet. Givetvis tyckte vi också det var viktigt att ta avstånd mot homofobi.

Men, nu var han ju inbjuden till högskolan för att tala om världsfred. Vi var ett högskolebibliotek på Facebook, en myndighet, en del av högskolan, vi hade en utställning.

Vi ville bekräfta kommentaren men inte lägga värderingar åt ena eller andra hållet. Det var å ena sidan viktigt att hålla någon slags gemensam hållning för hela högskolan. Samtidigt som vi ville agera efter det faktum att vi befinner oss på en högskola där det finns många åsikter och där det ska vara ”högt i tak”. Vi ville inte lägga ”locket på” detta…

Så, hur gjorde vi då? Vi valde att dels markera mot homofobi men även att poängtera att vi var stolta över Dalai Lamas besök. Vi skrev också att vi var medvetna om ”de delade meningar” som fanns kring honom. Detta svar gjorde att diskussionen fortsatte. ”Delade meningar” uppmuntrade helt enkelt till vidare diskussion. Kritiken handlade om att man borde ha tagit ställning till de olika aspekterna av Dalai Lama innan man bjöd hit en sådan offentlig person, att man borde få fram artiklar som motsäger hans fredsbudskap (DN hade skrivit sådana samma vecka)

Vi började fundera på om vi ”valt rätt” strategi i vårt första svar. Det vi gjorde sen var att, på vår sida, dela de artiklar som DN skrivit och som handlade om Dalai Lama ur andra aspekter, ja det som hade efterfrågats. Mer specifikt, vi skrev ”För den som själv vill läsa de nämnda artiklarna i DN så finns de i Mediearkivet här… samt här… (…) observera att det krävs sh-konto för att läsa utanför högskolans nätverk” och länkade in i Mediearkivet till artiklarna. Detta uppskattades och någon lade upp länk direkt till artiklarna så även de utanför högskolans nätverk skulle kunna läsa.

Vi landade i att vara överens om att vi var ett bibliotek, vi uppmuntrar kritiskt tänkande, vi har resurser och är specialister – låt oss dela med oss! Vi kände att vi fick att bra avslut – helt i ett biblioteks smak.

I efterhand kan vi tycka att vi kanske blev lite väl oroliga. Och om man tänker efter var det helt utmärkt att allt detta skedde. Vi vill lära våra studenter att vara kritiska till fakta och andra ”sanningar”. Att vi inte var förberedda på att det här skulle kunna uppstå då det kom en offentlig person på besök var kanske lite av ett misstag. Som blev en lärdom. Våra studenter är smarta, klipska och har koll. Så klart de hade nyansen och det påpekade de för oss. Nu var det ju inte så att vi hade noll koll på debatten om Dalai Lamas kvinnosyn osv. Men vi hade behövt ligga ett steg före, pratat igenom en ”strategi” för hur vi skulle hantera det här på vår facebooksida och att vi hade varit mer sampratade med högskolans informationsavdelning. Dalai Lamas besök kom alltså att beröra högskolans informationsavdelning, våra besökare, biblioteket, ja på ett sätt hela högskolan, ur olika aspekter. Efter allt detta kände vi ett behov av att träffa informationsavdelningen, att helt enkelt inleda ett samarbete. Det hade vi gjort tidigare men nu fick vi anledning att börja på nytt. Vi träffades och presenterade våra olika facebooksidor och pratade om hur vi (ibland gemensamt) hanterar situationer som den med Dalai Lama framöver.

Slutet gott, allting gott 🙂

Camilla Alexandersson, IT-pedagog på Södertörns högskolebibliotek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s