”Påskäggspostningen”- en liten historia om inkludering

Jag hörde någonstans att svenska myndigheter är världsbäst på att ta fram handlingsplaner och andra välformulerade dokument om jämställdhet och likabehandling. Men att följa dem är en annan femma.

Vad kan det bero på? Totalt ointresse, nonchalans, eller ren och skär ondska? Jag vill gärna tro att i de allra flesta fall är svaret: inget av ovanstående förklaringar. Jag tror mycket handlar om hur dessa handlingsplaner och policyer formuleras. Antingen har man en radda mål framför sig som är så luddiga och diffusa att man inte vet vad i herrans namn man ska göra för att nå målen. Att komma fram till några hur blir snudd på omöjligt. Eller så är målen för ambitiösa. Och så blir alla deppiga istället. Eller så blir det bara ”fina ord” som ser bra ut på pappret.

Mindre snack och mer verkstad – eller konkret är bra!

Visst, det finns en praxis att följa för hur viktiga dokument som ska styra verksamheter ska skrivas. Och givetvis beror det på vilken typ av dokument det handlar om. Men på något sätt ska man ju kunna tolka vad som står och börja jobba.

Det är tillåtet att känna att det är lite svårt. ”Fina ord” i all ära, men prova att också bryta ner orden, hitta innebörden, försök formulera något konkret, något som kan appliceras på det dagliga arbetet. En utmaning som kräver reflektion, tankeverksamhet och diskussion. Att vara inkluderande, hitta former för hur man kan arbeta mot diskriminering eller för jämställdhet är som sagt inte alltid enkelt. Heller inte något man lär sig en gång och sedan för alltid kan.

Om ”påskäggs-postningen”

Jag vill dela med mig av en Facebook-situation då vi fick chans att reflektera över att vara inkluderande. Kommentera gärna! Kan ni relatera till det jag skriver, med er egen verksamhet/era besökare/målgrupper i åtanke?

Ett av ledorden i Södertörns högskolebiblioteks värdegrund för webben är just inkluderande. Ett passande ledord för ett bibliotek, särskilt för ett på Södertörns högskola som har en historia av strävan mot att ”bygga broar”. Själva inrättande av högskolan 1996 gjordes (medvetet) i en del av Stockholm där övergången till högre studier var låg och arbetslösheten hög. Idag är vår högskola en mångkulturell arbetsplats med stor etnisk blandning bland studenterna. Självklart fortsätter vi” bygga broar” på olika sätt…

Alla ska känna sig lika välkomna till biblioteket! Att vi är medvetna om normer och exkluderande strukturer i samhället och reflekterar kring det kopplat till vår egen verksamhet är viktigt. Som myndighet ska vi tillgodose de krav som diskrimineringslagen ställer och arbeta mot högskolans egna styrdokument. Att ”inkludera” står också tydligt utskrivet i bibliotekets målsättning som 2012 års verksamhetsplan utgår från.

I arbetet med Facebook har vi ibland ställts inför frågor som vi inom Facebook-gruppen behövt diskutera lite extra. En fråga handlade om hur vi skriver om religiösa högtider. Vi hade tidigare fattat ett beslut om att inte alls skriva om sådana. En lång och intensiv diskussion bubblade loss då en status från oss en dag blev ett ”Glad påsk” med bild på påskägg.

Var ett påskägg verkligen något att fastna vid?

Diskussioner är alltid givande och ibland pratar man om saker på jobbet som man pratar om på fritiden och vice versa. Men nu gällde det alltså att koppla bort personliga åsikter och känslor och istället tänka professionellt. Var ett påskägg verkligen något att fastna vid?

Gruppen inställning till ”påskäggs-postningen” var delad: några tyckte det var värt att diskutera eftersom vi flaggade för en kristen högtid trots att vi bestämt att inte göra det, men också för att vår högskola består av studenter med olika religioner. Några andra tyckte att det inte behövde ses så allvarligt, och ett ”glad påsk” kan väl alla tåla.

Vi landade till sist i två möjliga alternativ:

 • Inkludera, som skulle kunna vara att täcka in fler religioner i våra statusar framöver. Mångkulturella almanackan gav många uppslag så den skaffade vi. Men kanske skulle det bli konstigt att plötsligt bli väldigt religionsinriktad i våra statusar? Och hur kunde vi koppla det till bibliotekets verksamhet? Det är ju det viktigaste när allt kommer omkring…
 • Strunta i alla religioner. Så som vi delvis redan bestämt. Fast vissa religiösa (kristna) högtider är kopplade till helgdagar och våra öppettider.

Vi bestämde till sist att (noga) hålla fast vid att inte tjoa för mycket om jul och påsk och det. Vi skriver om religiösa högtider men gör det ”sparsmakat” och då det är relevant (öppettider) Jul kan vara okej, del allra flesta berörs ju av julen på något sätt även om man inte firar den eller är kristen. Men en glad ”nu firar vi jul allihopa…”-status är inget för oss. Att skriva ”allihop” uttrycker en slags tyst och normativ konsensus om att vi alla firar jul- och så är det ju inte. Det är viktigt att tänka på detta och diskussionerna var nyttiga för oss.

Uppsala studentkår är inne på samma linje och skriver i artikeln ”Är de blinda för sin egen religiösa kultur?” att de skulle vilja se ett inkluderande förhållningssätt och ett universitet för alla. Artikeln tar sin grund i en faktisk situation som uppstod kring lucia.

Jag vill gärna avsluta med en liten summering:

 • Skriv handlingsplaner och policyer, gärna med mål man kan nå (låter självklart, men men…) Hellre få hanterbara än många omöjliga.
 • Bra att alltid reflektera och vara normkritisk, vi är en myndighet som har ett uppdrag. Lägg bort personliga känslor och åsikter.
 • Dokumentera diskussioner och sedan enas kring förhållningssätt.
 • Man är inte alltid bäst från början, man blir aldrig klar. Vägen dit är minst lika viktig.

Kommentera och reflektera gärna kring det jag skrivit!

Camilla Alexandersson, IT-Pedagog på Södertörns högskolebibliotek
(Med tidigare erfarenhet av att granska lärosätens jämställdhetsplaner och likabehandlingsplaner)

Annonser

4 thoughts on “”Påskäggspostningen”- en liten historia om inkludering

 1. Hanna Johansson

  Tack för ett genomtänkt och välskrivet inlägg Camilla! Många kloka tankar som kommer fram och även väcker funderingar hos läsaren. Vad menar vi egentligen med inkludering och hur tillämpar vi det i våra verksamheter? Värt att diskutera vidare, många gånger om…
  /Hanna

  Svara
 2. Ping: Ingen hets! Hellre målmedvetenhet och lite ”tro på det vi gör”… | Sociala medier på biblioteken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s