Sociala medier på biblioteken – och sen då?

”Sociala medier är inte teknik. Sociala medier är inte en generationsfråga. Sociala medier är ett nytt förhållningssätt till vår omgivning. Där vi låter det analoga mötet mellan människor kompletteras med det digitala mötet” Brit Stakston i boken Politik 2.0 om sociala medier

Många bibliotek använder sig alltmer sociala medier t.ex. Facebook, appar, QR-koder, bloggar, twitter, filmklipp osv. En del funderar fortfarande på varför man ska vara aktiv medan andra har tagit kliven in i sociala medier. Vad/vilka styr utvecklingen? Hur skapar man bra relationer till användarna och använder sig av det som produceras på nätet i biblioteken?

I det här inlägget ska jag reflektera  och resonera kring ovanstående utifrån ett par olika evenemang som ordnats den sista tiden och som kretsat kring sociala medier t.ex. Mediedagarna i Göteborg, Webbdagarna och TV-programmet Du är googlad  Många av föreläsningarna går att ta del av via webben i efterhand.

Sociala medier är en del i vardagen och biblioteksverksamheten

”På samma sätt som bibliotek är en skattkista till information, upplevelser och kunskap är nätet det. Det finns ingen motsättning mellan olika medier och bibliotek borde ta tillvara på Internets alla möjligheter.” Sofie Nilsson, gymnasiebibliotekarie

Ibland finns det en föreställning att sociala medier är enskilda företeelser och bara en hype. För de flesta är dock Internet inte längre något som vi kopplar upp oss mot. Vi har våra smarta telefoner och webben finns med oss hela tiden, ständigt närvarande. På många bibliotek är det ofta en eller ett par stycken som arbetar med sociala medier men sociala medier kommer in alltmer i alla delar av organisationerna och påverkar därmed alla medarbetare.

En fara med sociala medier är att det blir en kapplöpning mellan de som är aktiva och har egna konton och de som inte alls finns på sociala medier. Det här är någonting som måste ventileras och föras dialoger kring. Det är lättare för de företag, verksamheter och personer som har en egen digital identitet att bemöta och hantera ev. problem som kan uppstå.  Det här slutsatserna kom TV-programmet ”Du är googlad  ” fram till i sitt program.

Styr tekniken användningen av möjligheterna eller styr användarna teknikuvecklingen? Såhär skriver  Juliana, studerande på KTH i ett inlägg om detta. ”Teknikutvecklingen har betytt oerhört mycket för det senmoderna samhällets utveckling. Länge har fokus varit på tekniken; hur den påverkar människans beteende och användningen av ny teknologi. Idag vet man att det är människor som formar användningen av tekniken, ofta är användningen intuitiv och oförutsägbart. Användarens kunskaper och erfarenheter är det som styr användningssättet.

Att skapa engagemang och att ta tillvara på användarna

”Jag menar att vi måste återerövra det lokala samtalet från de kommersiella intressena genom att lokala aktörer, såsom lokaltidningar, bibliotek och skolor i högre grad ger sig in i sociala medier”Jan Nolin, Professor, Borås högskola

Hur kan bibliotek via sociala medier föra en äkta dialog på användarnas villkor? Att ha ett engagerat och emotionell tilltal är mer framgångsrikt än att förmedla information. Att skapa en bildcommunity, berätta historier och visa upp verksamheter bakom kulisserna kan vara gångbart. Innehållet som förmedlas är A och O. Det är också viktigare att vara bra än att säga att man är bra.

Vi blir mer och mer så kallade prosumers. Del vill säga att gränserna suddas ut mellan producenter och konsumenter. Hur kan bibliotek ta tillvara allt det som produceras och kanske med särskilt på fokus från de egna lokalsamhällena? Under MEG-dagarna talade Jan Nolin om detta. Han säger att biblioteken bör släppa kontroll över bestånden och släppa in medborgarna. Allt det material som produceras på webben i bloggar, youtube och andra kanaler borde biblioteken ta vara på  och införliva i biblioteken. Jan Nolin menar också att biblioteken bör släppa taget om läs- och skrivtänkandet och förhålla sig till läsning och text i ett vidgat perspektiv.

21 augusti 2012 anordnar Biblioteksrådet tillsammans med Regionbibliotek Stockholm och Södertörns högskola en konferens om Sociala medier på biblioteken. Brit Stakston inleder dagen. Fokus i innehållet är för de bibliotek som är aktiva på nätet och i olika forum men som vill komma vidare och lära mer av varandra. Mer info kommer inom kort.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handskulptur på Hornsgatan, Stockholm. Fotograferad av Cecilia Bengtsson. Upphovsman till skulptören hittades ej.
 
//Cecilia Bengtsson, utvecklingsledare Regionbibliotek Stockholm
Annonser

One thought on “Sociala medier på biblioteken – och sen då?

  1. hannakjohansson

    Tack Cecilia för bra inlägg! Nu är som sagt kommande konferens om Sociala medier på biblioteken på gång med datum och lokal bestämt! Program och innehåll kommer… /Hanna

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s