Ny konferens om sociala medier på biblioteken

Biblioteksrådets arbetsgrupp sociala medier på biblioteken har träffats under våren för att planera en ny konferens. Vårt första möte i februari befann sig till stor del i idéstadiet – vad är arbetsgruppens* uppdrag och vad vill vi uppnå med en ny konferens? Var befinner sig biblioteken idag och vad kan en konferens om sociala medier  innehålla för att fylla de behov och önskemål som finns?

Fortsättning?

Konferensen Sociala medier på biblioteken 2010 fick mycket bra respons från deltagarna, på bloggen och i andra kanaler.  Hur kan vi utveckla resultatet från första konferensen till ännu något nytt och givande?

Vid tiden för konferensen 2010 befann sig många bibliotek i startgroparna för sin närvaro i sociala medier. Då fanns ett behov av att diskutera strategier och förhållningssätt. Många bibliotek är idag mer etablerade på sociala webben, på Facebook och Twitter. Hur kan vi lyfta det arbete som görs där? Hitta större perspektiv?

Idéer och tankar…

Vi ställde oss inledningsvis flera frågor som;
Vad kan vi lära oss av varandra och av andra brancher? Hur kan vi arbeta för att möta våra användare och skapa delaktighet, vad driver oss i vårt arbete i sociala medier? Hur kan vi sätta det arbete vi gör i ett större sammanhang?
I grunden handlar det om kommunikation. Hur jobbar man med det på andra håll, utanför biblioteksvärlden?

Kundtjänst – Hur kan biblioteken utveckla det i sociala medier? Kommer vi att få ta emot kritik i sociala medier och hur bemöter vi det på bästa sätt? Här kan vi nog hitta en del förebilder utanför biblioteken.
Hur når vi ut till vår målgrupper? Vad kan vi ha för tilltal och innehåll?

Juridisk aspekt – Vilka juridiska frågor kan vi hamna i inom arbetet med sociala medier, i arbetet gentemot användaren? Finns det ett intresse att prata om detta?
Uppdraget och ansvaret ser annorlunda ut för olika bibliotek; folkbibliotek, myndighetsbibliotek, specialbibliotek…

Ideologi och inspiration – Vad driver oss i vårt arbete i sociala medier? Gör vi rätt saker och varför? Det är alltid givande att få prata ideologier bakom sociala medier, kommunikation över nätet och delaktighet.

Vi vill gärna inleda konferensen med en inspirerande föreläsning som tar avstamp i ideologiska aspekter – med fokus på alla fördelar med sociala medier. Vi enas om att en bra talare som skulle kunna sätta agendan för dagen är Brit Stakston – tänk om hon kan tänka sig att delta….

Vad kan vi lära av varann? – Praktiska exempel

Vi bestämmer oss för att försöka lyfta arbetet i sociala medier genom att visa upp några praktiska exempel från bibliotek som berättar om sitt arbete med/i sociala medier. Kort, kärnfullt och direkt från vardagen!

Konferensform

Hur vi kan hitta en konferensform som skapar delaktighet och engagemang? Vi vill hitta en form där deltagarna styr innehållet, och själva kan välja vad de vill prata mer om. Open space, bikupor, gruppdiskussioner, unkonference –  vad passar bäst i sammanhanget? Vi funderar vidare men lutar åt  dialogcaféer…

Konferensen i rullning…!

Ett par möten senare har vi hittat lokal och datum, och konferensens innehåll börjar ta form. Vi får kontakt med Brit Stakston som svarar att hon gärna kommer och talar (Hurra)!
Konferensen riktar sig till alla biblioteksanställda inom Stockholms län. Välkomna till Södertörns högskola den 21 augusti för en dag full av samtal och idéer! Programmet finns på här på bloggen och anmäler dig gör du på Regionbibliotekets webbsida.

Vi hoppas på en givande konferens där ni som deltar vill vara med och forma innehållet. Brit vill få in önskemål från er inför föreläsningen! Passa även på att önska diskussionsfrågor när du anmäler dig. Långt eller kort, all input är bra.
Ni som vill twittrar inför och efter konferensen får gärna använda taggen #smbib. Vi kommer även att fortsätta använda bloggen för sammanfattning och diskussioner efter dagen och hoppas att flera av deltagarna vill bidra med tankar. Vi kommer därför att göra som 2010 och dela ut inloggning öppet på plats!

Välkomna!

* Arbetsgruppen består i år av representanter från Regionbiblioteket, Riksdagsbiblioteket, Tumba bibliotek/Botkyrka och Södertörns högskolas bibliotek. Biblioteksrådets sociala mediegrupp riktar sig främst till bibliotek inom Stockholms län.

/Hanna Johansson, vikarierande utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s