Internetdagarna 2: Jono Bacon om Community Management

logo_bokcirklar_tagline

Internetdagarna 25-26 november 2013
inleddes med keynotes av ett par stora internationella namn. På tisdagen pratade Juno Bacon, ett nytt namn för mig men som av Internetdagarna presenteras som ”en framstående författare och föreläsare inom Community Management, det vill säga, att leda gemenskapsinitiativ på bästa sätt. Han arbetar för närvarande som Ubuntu Community Manager på Canonical”.

Jono Bacon pratade om communitys och vad det är som får ett community att fungera bra, vad det är som får människor att trivas och stanna kvar på en community. Jag är inte helt säker men jag tror att Juni Bacon främst pratade om digitala communitys, mötesplatser på internet.
Sedan december 2012 jobbar jag med bokcirklar.se som är en virtuell mötesplats för läsare, en webbsida där man kan bli medlem, gå med i bokcirklar och föra en egen offentlig läsdagbok. Bokcirklar.se brukar vi beskriva som ett community för läsare i alla former och alla åldrar. Bokcirklar startade som ett privat initiativ av bibliotekarie Nina Frid 2007, och sidan hade dragit till sig över 3000 läsare som var medlemmar på sidan 2012 när den i Regionbibliotek Stockholms regi flyttade över till en ny webbsida med ett helt nytt utseende. På ett drygt år har vi nu lyckats få över snart 1000 nya och tidigare medlemmar. Men en bra webbaserad mötesplats handlar inte främst om antalet medlemmar utan om antalet aktiva medlemmar, som själva skapar sidans innehåll, driver samtalet och aktiviteterna tillsammans och bygger sina egna relationer. Så jag tog till mig flera av de saker Jono Bacon sa om att driva en bra community.

Belonging
Jono Bacon pratade om drivkrafterna bakom att vara med på ett community. Belonging var ett ord som nämndes upprepade gånger. People want to belong. Så det handlar om att skapa gemenskap, få människor att känna tillhörighet. På bokcirklar.se samlas människor kring samtal om litteratur och läsandet är det stora gemensamma intresset. Men vi måste jobba ännu mer på att skapa gemenskap, skapa samtal och forum där folk känner samhörighet på riktigt, och det är svårt. Men inte omöjligt, det finns det många bra exempel på.

Sharing stories
Vad gör människor på en community då? Sharing stories, menade Juno Bacon, vi delar med oss av berättelser. Mycket av det Bacon lyfter fram kring communities går att relatera till bokcirklar.se. På bokcirklar har medlemmarna en egen synlig läsdagbok där de kan skriva om böcker de läst, ge omdömen och diskutera. Att återberätta handlingen i en bok är att berätta historier ur vårt eget läsarperspektiv, vi delar med oss av våra läsarupplevelser. Vi har även författare och andra läsare som gästbloggar på sidan. Gästbloggen är ett utrymme där författare berättar om sig själva, om det de läser, skriver eller konsumerar på annat sätt vilket också ett sätt att berätta historier för fler.

Communities make art more fulfilling
Jono Bacon jämförde aktiviteterna på comunities med skapande och konst, och menade att de har mycket gemensamt. Att vara digitalt delaktig handlar om att skapa, dela, att få och ge uppskattning av det vi skapar och delar med oss av – creating sharing appreceating rewarding. Communities ger konsten mening och på bokcirklar.se är det läsarna som ger böckerna mening, tillsammans.

Drivkrafterna bakom att skapa något är möjligheten att få en publik, kunna publicera det vi skapar samt att det får en offentlig spridning. Allt detta möjliggörs på en community, som åtminstone förenklar den digitala spridningen för fler. Som medlem på en community får du en egen sida där du kan skriva, lägga upp bilder och musik och länka till sådant du tycker om eller berörs av . Men det som verkligen gör att en community spelar roll är att det vi delar blir synligt för andra, vi får respons och uppskattning av vänner och följare som delar våra intressen. Detta möjliggörs även på bokcirklar.se. Medlemmarna skriver i sin läsdagbok om böcker de läst och en del lägger mycket tid på att formulera sig väl och återge läsupplevelser så de ska intressera även andra läsare. Mycket av läsarsamtalen sker här i läsdagböckerna och att få feedback både på det vi läst och skrivit skapar gemenskap.
I cirklarna på bokcirklar.se skriver medlemmarna inlägg om böcker och diskuterar det de läst tillsammans med andra som läst samma bok. Samtalet kring en bok och de diskussioner vi för i skrift, blir ett gemensamt skapande.

Uniting around a mission
Bacon betonade att för att ett community ska växa och få betydelse för sina medlemmar handlar det om att samlas kring ett gemensamt intresse, ett mål eller en gemensam passion. Han pratade även om skapandet av en egen kultur.
På bokcirklar.se är det intresset för litteraturen och läsandet som står i centrum. Målgruppen är allmänheten, med många olika personligheter och intressen, men med läsandet som det stora gemensamma intresset som samlar oss kring cirklar, samtal och läsupplevelser. Ett syfte med bokcirklar.se är just att erbjuda en mötesplats där läsare kan träffa likasinnade.
Men levande communities handlar även om ett regelbundet engagemang, återkommande aktiviteter och ett bra innehåll. Här har vi som jobbar med bokcirklar.se ett ansvar men vi behöver även engagerade medlemmar som bidrar med innehåll som får betydelse för fler. Och det är här biblioteken kommer in, bokcirklar.se behöver läsande bibliotekarier som driver cirklar och samtal.

Men detta är en blogg som handlar om bibliotekens närvaro i sociala medier. Så jag funderar även över hur biblioteken kan skapa fler mötesplatser på internet som ger människor gemenskap, bidrar till kreativitet och ett gemensamt skapande. Bokcirklar.se är en läsarcommunity som drivs av Sveriges bibliotek, men kan vi använda nätet och sociala medier på fler sätt? Inom andra intresseområden där människor behöver mötas och skapa eller göra skillnad tillsammans? Självklart finns det och det sker även här och var, men det är ett stort ämne som jag lämnar till en annan bloggpost…

//Hanna Johansson, Regionbibliotek Stockholm, bokcirklar.se

Här finns Livesändningen från Jono Bacon på Internetdagarna:
Jono Bacon om delaktighet och hur en framgångsrik nätgemenskap skapas
http://internetdagarna.se/nyheter/jono-bacon-om-delaktighet/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s