Sociala medier på Linköpings universitetsbibliotek

Hej

Sassa Persson heter jag och har huvudansvaret för bibliotekets arbete med våra kommunikationskanaler på Twitter, Facebook och Instagram.  Linköpings universitetsbiblioteks Twitter-konto (@LiuB_bibliotek) har funnits sedan 2009 och startades av min kollega Kristin Krantz. Vårt Instagram-konto och Facebooksida har dock inte funnits med lika länge. Vi firade nyss ett år med Facebooksidan.

Vår närvaro på Facebook är ett direkt resultat av bibliotekets interna projektrapport ”Det händer nu” från 2012. Projektgruppen bestod av både positiva och skeptiska röster, vilket var ett önskemål för att täcka samtliga aspekter. Syftet med projektgruppen och rapporten var att undersöka hur vi bör förhålla oss till sociala medier och vi kom fram till att vi bör finnas där eftersom där finns vår huvudmålgrupp, studenterna.

Det var lite kort historik, nu till hur vi arbetar med kanalerna. Beträffande Twitter publicerar jag och Kristin Krantz stora som små nyheter som berör bibliotekets tjänster och annat som kan intressera våra följare. Vi bevakar noggrant Linköpings universitets twitterflöde.

Vi är fem som publicerar inlägg på Facebook-sidan. Fem personer som täcker och representerar fyra avdelningar. Linköpings universitetsbibliotek har tre bibliotek i Linköping och ett i Norrköping, samt Byggmästare John Mattsons bibliotek på Lidingö (som vi inte själva bemannar). Vår tanke med de nyheter vi publicerar är att de ska representera de fyra huvudsakliga avdelningarna och deras respektive målgrupp, det vill säga studieinriktning. Vi försöker balansera matnyttiga inlägg om våra resurser med lättsamma inlägg om tävlingar, konferenser vi deltagit på och bilder på våra Campus och bibliotek. Vi anser att det är ett förhållningssätt som fungerat bra för oss för att nå ut till våra följare.

Vår arbetsgrupp, sociala medier-gruppen som vi titulerar oss ses varannan vecka för att planera kommande två veckors inlägg. Många gånger blir det även spontana inlägg. Vi försöker förhålla oss till tre inlägg per vecka och vi schemalägger ofta inlägg på eftermiddagar/kvällar och på helger eftersom vi märkt att det är då vara följare oftast har tid till att läsa våra inlägg.

Det var allt! Tack.

//Sassa Persson,  Linköpings universitetsbibliotek

liub

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s