Digital demokrati och digitalt lärande. Några nedslag från årets Almedalsvecka

Jag hade möjligheten att delta ett par dagar under årets Almedalsvecka. Förutom seminarier om civilsamhället, kultur och jämställdhet deltog jag på ett par seminarium kring sociala medier, digital delaktighet och digitalisering. Utbudet under Almedalen är dock enormt och därför är det extra tacksamt att man kan titta på seminarier i efterhand. Här kommer några nedslag:

Ett seminarium som inte filmades var ”Från I Have A Dream till #ihaveadream: Ny teknik i demokratins tjänst” Panelen bestod av Emma Rung, kampanjledare, Miljöpartiet, Charlotta Friborg, Tidningschef, Östgöta Correspondenten, Måns Adler, Founder, Bambuser, Marcin de Kaminski, ämnesföreträdare yttrandefrihet och ICT, SIDA och Anna-Maria Böök, tf Kommunikationsdirektör, Rikspolisstyrelsen. Tillsammans gav de olika perspektiv på sociala medier och ny teknik. De lyfte också perspektiv kring digital demokrati och ansvar, lokalt och globalt. Jag tar med mig flera saker från seminariet bland annat var det intressant att höra hur Polisen arbetar med sociala medier för att få ökad medborgardialog, få in tips och sprida information via olika kanaler. Polisens syfte och mål går att applicera även på bibliotek. Jag tänker också på bibliotekens viktiga arbeten med digital delaktighet.

IMG_3262 Panelen ”Från I Have A Dream till #ihaveadream: Ny teknik i demokratins tjänst”

Ett annat forum kring digitalisering var HejDigitalt som varje morgon hade ett program med olika inbjudna gäster kring digitalisering, innovation och entreprenörskap. Ovanstående länk är till onsdagens föreläsare, Bazookas digitala strateg Hanna Kastås om hur man kan bli en digital stjärna med konkreta tips och tankar kring hur man kan jobba med sina digitala kanaler. Länsbibliotek Jönköping lyssnade på andra föreläsare på HejDigitalt och har skrivit reflektioner om det på sin blogg.

Joakim Jardenberg med flera hade under Almedalsveckan en daglig talkshow, live på internet – Helsingborg flyttar in. På sin webbsida skriver det ”Fokus är samtalen om staden som plattform för samhällsutveckling med hjälp av internet/digitaliseringen.” Många intressanta gäster deltog i talkshowerna bland annat Johanna Frelin, vd på HyperIsland. Hon pratade om glädjen i att dela med sig och hur man skapar en lärande organisation och vikten av att inte bara lära utan att också lära av. Här kan ni titta på programmet:

IMG_3060

Joakim Jardenberg i samtal med Johanna Frelin, VD på Hyperisland.

Intressant att spana in är även Teachmeet Almedalen. där lärare och skolpersonal delar med sig av goda och konkreta exempel kring  till exempel hur man arbetat med Ipads, makerspace och källkritik i undervisningen. Lyssna till exempel på Carl Heath som pratar om ett projekt där elever fick konstruera digitala musikinstrument och sedan arrangera en konsert. Han pratar cirka 25 minuter in i sändningen. Ett extra plus var att teachmeet höll till i otroligt vackra St: Nicolairuinen.

???????????????????????????????

Den röda tråden i alla dessa seminarier tänker jag är det digitala lärandet som sker. Utbytet av kunskap och erfarenheter kring olika områden. För min egen del innebär möjligheten att ta del av allt detta ett lärande som sker genom olika kanaler och tillsammans med andra. Det i sig förtjänar ett eget blogginlägg men nu går jag på semester :).

//Cecilia Bengtsson, utvecklingsledare Regionbibliotek Stockholm som även tagit korten

Annonser

One thought on “Digital demokrati och digitalt lärande. Några nedslag från årets Almedalsvecka

  1. Ping: Bibliotek i nätverkssamhället | Tankar i tiden från Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s