Ögonblicksbilder från bibliotek

Här kommer ett inlägg om det mångfacetterade verksamheterna som ständigt pågår på bibliotek och som via sociala medier kan lyftas fram. För att läsa texterna på bilderna kan ni dubbelklicka på kortet. 

Adams Welins uppsats ”Programverksamhet – Ett uttryck för folkbibliotekets identitet” tar upp många olika intressanta och viktiga aspekter kring bibliotekens programverksamheter.  Det finns mycket att säga om Welins reflektioner och slutsatser men jag fastnar för ett litet stycke  på sidan 5 , Welin skriver:

”Författarna (Hvenegaard, Rasmussen och Jochumsen ) föreslår att folkbiblioteket, i jakten på en institutionell identitet, borde bejaka sin diffusa, alldagliga framtoning: ”this lack of distinction, including the library’s image of ordinariness, is exactly what constitutes it as an institution used by so many” (Hvenegaard Rasmussen & Jochumsen 2003, s. 92). Vidare menar de att folkbiblioteket borde bejaka den mångfald som kännetecknar samtiden. Om ambitionen är att spegla det senmoderna samhället är det omöjligt och icke önskvärt att utforma en enhetlig institutionell identitet.” 

”Bibliotek borde bejaka sin diffusa, alldagliga framtoning och det är omöjligt och icke önskvärt att utforma en enhetlig institutionell identitet.”

Jag tänker att det ligger mycket i det som Welin skriver och att sociala medier ger möjligheter att berätta och skildra de mångfacetterade verksamheterna och aktiviteterna som pågår såväl internt som externt på bibliotek. Jag har samlat på mig några exempel från olika bibliotekstyper.

Det första exemplet kommer från den Uppsökande verksamheten på Sundsvalls bibliotek som via facebook ger olika tips och berättar om sina verksamheter till exempel minneslådor och bokprat. öbb14

Lidingö stadsbibliotek har en utmärkt Talboksavdelning som förra veckan uppmärksammades på facebook.

öbb11

Vagnar och hyllor är viktiga för alla bibliotekstyper och ibland behöver dem repareras, vilket Riksdagsbiblioteket  skrev om på facebook.

öbb7

Och när alla studenter börjar på höstterminen så märks det i biblioteken, Linköpings universitetsbibliotek har till exempel haft många biblioteksvisningar  enligt Annelie Friberg.

öbb2

Att besöka förskolor och öppna förskolor kan vara en del av barnbibliotekariens arbete. Kerstin från Biblioteket i Ekerö berättade på facebook från ett besök.

45

Naturligtvis puffar många bibliotek för nya böcker, boktips, programverksamheter och utställningar. Kanske kunde man länka ännu mer till bibliotekets katalog/webbsida än vad som görs? Jag inspireras dock av Upplands-bro gymnasiebiblioteks tweet om deras fina och angelägna utställning.

öbb15

Alla dessa små berättelser och ögonblicksbilder från olika bibliotek, ger sammantaget en mångfacetterad bild av bibliotekens verksamheter. Och det är klart att om man får ministerbesök, öppnar nytt bibliotek eller firar att man blivit årets lättlästa bibliotek ska detta uppmärksammas men glöm inte bort det lilla som händer i bibblan :)!

P.S Grattis Halmstad bibliotek, årets lättlästa bibliotek 

öbb3

//Cecilia Bengtsson, Regionbibliotek Stockholm

Annonser

One thought on “Ögonblicksbilder från bibliotek

  1. Ping: Bibliotek i nätverkssamhället | Tankar i tiden från Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s